Exit

Dinsdag 22 januari vertrok Lydia Post, adviseur van Nehem, met een bus vol VMBO-T leerlingen van het Carolus Clusius College naar Brink Techniek. Dit bedrijf uit Hattem heeft een simulatiewoning ontwikkeld welk kan dienen ter inspiratie voor de adviesopdracht van de leerlingen. Deze opdracht behelst een plan maken en presenteren voor het energiezuiniger maken van het technieklokaal op school. Het uiteindelijke winnende team mag meehelpen in de uitvoering die door een partner van FRIS uitgevoerd zal worden.

De zeven leerlingen vergeleken onder andere via de simulatiewoning de verschillen tussen gloeilampen en ledverlichting. De vijftig centimeter hoge simulatiewoning, het nieuwste educatieve product van Brink Techniek, laat zien hoe een warmtepomp werkt, hoe een elektrische vloerverwarming aangaat en hoe de installatie van zonnepanelen in zijn werk gaat.

Het technieklokaal zit in een ouder gedeelte van de school en wordt aangepast naar de nieuwe maatstaven van techniekonderwijs. Na deze aanpassingen van het technieklokaal worden er veel nieuwe apparaten, werkbanken en materialen aangekocht. De consequentie hiervan is extra energieverbruik. In deze adviesopdracht, geschreven door Nehem, wordt gevraagd aan de leerlingen om uit te zoeken hoe met kleine aanpassingen het technieklokaal energiezuiniger gemaakt kan worden. Met deze opdracht is een donatie via Project FRIS* beschikbaar voor de uitvoering.

In vijf weken tijd zullen de leerlingen in drie groepen een advies uitbrengen over de aanpassingen die het beste gedaan kunnen worden. Deze adviezen worden gepitcht op 19 februari. Het groepje met het beste advies mag samen met de partner van FRIS de aanpassingen gaan uitvoeren. Geen verspeelde energie dus!

*Project FRIS is een nieuwe onderwijsaanpak waarbij onderwijs en bedrijfsleven samen projecten opzetten. In deze projecten werken vmbo-, mbo- en hbo-studenten samen vanuit een werkelijke vraag of behoefte van een bedrijf. Dit doen zij onder begeleiding van een docent en een instructeur vanuit het bedrijfsleven. Niet alleen leren zij zo de technische vaardigheden binnen de projecten, maar zij maken zich vooral ook wegwijs in het projectmatig aanpakken van projecten en te werken volgens de wensen van de klant.

Wilt u meer weten over de expertise van Nehem, neem dan contact op via info@nehemkmc.nlof bel: 073 523 06 46.

Close
Go top